Függetlenül attól, hogy téged milyen dosha(k) ural(nak), télen rád is egyetemesen erősebb hatást gyakorol a Kapha föld és víz energiáinak jelenléte. Az idő hideggé, nyirkossá, felhőssé, nehézzé válik és bennünk is megemeli ezeket a minőségeket. Befelé fordulóvá, energiavesztetté, fázóssá válhatunk, túlnyákosodhatnak mellkas és fejüregeink. Egyfajta fizikai és mentális stagnálás uralkodhat rajtunk, nehezebbé válhat az optimális nyirokkeringés fenntartása, a benti száraz levegő és a kinti csípősség rontja a külső védőrétegeink hatékonyságát. Az Ayurvéda azt tanítja, hogy a hasonló növeli a hasonlót, míg az ellenkező egyensúlyoz. Ezért van az, hogy van, aki elájul a nagy melegben, és van, aki irtózik a hidegtől, mert mondjuk Vata vagy Vata-Kapha alkatként akkor is fázós, ha már kicsit hűvösebb a nyár.

Hogy kompenzáljuk a téli minőségeket és így ellensúlyozzuk testünk funkcionális kimozdulásait, még a tüzes pittáknak is érdemes megfogadniuk néhány, erre az évszakra szánt életviteli javaslatot:

1.   Itt az ideje, hogy a körülöttünk uralkodó nehéz, szilárd kvalitásokat több fizikai aktivitással ellensúlyozzuk. Minden nap mozgassuk és így kenjük át az izületeket, yoga gyakorlással vagy bármely örömöt okozó sporttal, túrázással támogassuk meg a keringési és metabolikus folyamatokat, izzadjunk!

2.  A rendszeres mozgást megkoronázva, hetente-kéthetente meleg, dhanwantharam medikált olajjal végzett abhyanga testkezelés ajánlott, de, ha tudjuk milyen olaj, hogyan válik hasznunkra, azzal magunk is átdolgozhatjuk a teljes bőrfelületet, mielőtt egy forró zuhany és gőz segítségével mélyebbre juttatjuk az értékes tápanyagokat.

3.   Jól öltözzünk fel, és különösen tartsuk melegben a füleket, a torkot és a talpakat!

4.   Révén a hideg miatt a test melege a középvonalban koncentrálódik, az agni, vagy emésztő erő kifejezetten erős tél idején, így jobban elbírunk a nehezebb ételekkel. Megfelelően fűszerezett lencse-, és babfélék, termelői és organikus hús-, és halfélék, teljesértékű gabonák és gyökérzöldségekbők főzőtt levesek és főzelék ideális ételek ebben a hideg évszakban. Nem mondhatjuk már el ezt a tejkészítményekről, hiszen ezek nagyrésze egyrészt hűti, másrészt nyákosítja a testünket. Bármit csinálunk, ne most térjünk rá a nyers étrendre vagy a hideg italokra, mert ezek csökkenteni fogják az emésztésünk hatékonyságát.

5.  Figyeljünk a védelmi pajzsunkra, támogassuk az immunrendszerünket, az ojast. Végezzünk hideg-meleg váltózuhanyt, áztassunk hidegen csipkebogyót, és fűszerezzünk bátrabban. Kiváló téli herbák a feketebors, a pippali, a pirospaprika, a gyömbér, az édesgyökér, a mirha, a kurkuma, a szerecsendió, a fahéj vagy épp a vanília. Használhatjuk az apiterápia hazai termékeit is, mint a hársméz, erdei fenyőméz vagy a propolisz. Ezek nem csak mind nagy mennyiségű vitamint, nyomelemet, ásványianyagot tartalmaznak a lehető legtermészetesebb formájukban, de erős gyulladáscsökkentő, antivirális és antibakteriális tulajdonságuk, melegítő és szárító hatásuk révén segítik felszakítani és kivezetni a túlzó nyákot a szervezetből. Kivételes roboráló készítmény az indiai chyavanprash. Ha módunk van rá, férfiként ezzel indítsuk, nőként egy-két teáskanálnyival zárjuk a napot. Ha mégis belecsúsznánk egy légúti panaszokkal járó legyengülésbe, akkor gondoljunk a navana nasya-ra, mint hatékony, kíméletes, mellékhatásoktól mentes tisztulás lehetőségére.

5+1.  Hagyjuk el a napközbeni rövid alvásokat! A hosszú, sötét, esti órák így is tökéletes légkört alakítanak ki a pihenésre és lazításra. A Kapha funkciók emelésének egyik legbiztosabb stratégiája a délutáni szunyókálás. Inkább használjuk ki a tél különleges hangulatát arra, hogy egy kicsit jobban elmerüljünk a belső világunkban és valóban megfigyeljük érzéseinket, vágyainkat, eredményeinket. Kerüljünk közelebb magunkhoz és másokhoz is úgy, hogy - lehetőség szerint gépeinket kihagyva-, valódi figyelemmel és érdeklődéssel fordulunk egymáshoz!