Az egyik legáltalánosabb panasz a hozzámérkezőknél, hogy puffadnak, evés után hasi diszkomfort érzés uralja a napjaikat. A kezelések és beöntések mellett szerencsére az Ayurvédában több egyszerű házi patika használat segíti az emésztési rendellenességek felszámolását. Ebben az olvasmányban leírt lehetőségek leginkább a Vata túlzó jelenlétét kompenzálják, hiszen a "túl-levegősödött" test (és elme) ennek a doshának a fokozott munkájára írható. Ha a Te életedet más jellegű emésztési zavarok, pl. reflux, felszívódási zavarok, hasmenés keserítik meg, akkor az alábbi cikk helyett egy máskor megírt, pitta típusú táplálkozási és gyógynövény terápia elolvasását javaslom. De most nézzük, mit tehetnek azok, akik egy nehéz lufinak érzik magukat az esetek többségében:

1. Csak főtt, meleg, krémes ételeket egyél! Bár a beltartalmi érték egy része valóban elveszik, ha nem megfelelő agnival (emésztő tűzzel) eszel nyers ételeket, hiába a kímélő konyha-technikai eljárások, az étel úgysem emésztődik és szívódik fel megfelelően. Először inkább rakd rendbe a rendszert, amit az Ayurvéda úgy jellemez, mint egyfajta tűz, amihez, ha hideg vizet vagy ételt adsz, mit gondolsz, mi történik? Így van: kialszik. Ugyanezen kifolyó okból nem jó ledönteni egyszerre fél liter vizet sem az étkezés körüli min. 1 órában. A főtt étel viszont már egy előemésztett anyag, amit a gyengébb emésztőrendszer is szívesen fogad be, hiszen jóval kevesebb munkájába kerül az ételek feldolgozása, átalakítása.

2. Száműzd a szárazat, a levegősítettet és a szelet! Tehát hagyd el a szénsavas italokat, és a puffasztott, szárított, füstölt készítményeket. Inkább gondolj lédús, meleg, krémes finomságokra és tekerd be a nyakadat, füledet, ha kimész a hideg szélbe. Apró cseprő dolgok sokat számítanak!

3. Használj emésztést segítő fűszereket! Az ayurvédikus gyógynövények között több emésztő tűz növelő hatású fűszer is van, ami segíti a meglevő gázok kivezetését és ezeknek további túlemelkedését. Különösen a köménymagok, az asafoetida (vagy hing), az édesköménymagok, a frissen reszelt gyömbér és az ajwain hatékony emésztési fűszerek.  Ha főzni szeretnél velük, melegíts ghít (tisztított vaj, amely számos gyógyhatást kölcsönöz, beleértve a gáz meggátlását), és adj ½ teáskanál kömény, ajwaint, édesköménymag, egy csipet hinget, és egy kis friss gyömbért a serpenyőbe. Kb. 30 másodperc kevergetés után mehet hozzá bármi, amit épp készítenél: leves, kitchari, zöldségek.  Ha nem nagyon főzöl, akkor is készíthetsz egy fűszerkeveréket édeköményből, római köményből, korianderből, kurkumából, hingből, bedobhatod a táskádba, és bárhol szórhatsz belőle bármilyen ételedbe. Ha nem jön be az íz, mint gyógyszer elkészítheted teának is, 1/2 tk-nyi gyógynövénykeveréket adva 1-2 dl forró vízhez.  

4. Lassan rágj! Az ayurvéda esetében az étkezés körüli szokások éppúgy fontosak, mint az, amit eszel. Ha gyorsan eszel és sietve rágsz az emésztésed nem lesz teljes, ami könnyen vezethet kellemetlen puffadáshoz. Fordítsd teljes figyelmedet az evésre ("magyar ember evés közben nem beszél"), és utána pihenj meg pár percre, mielőtt továbbrohannál.    

5. Az étkezés után elrágcsálhatsz pár szem édesköménymagot. Ha valaha jártál indiai étteremben, megfigyelhetted, hogy az étkezés végén egy kis tálkában édesköménymagot, sót és kevés cukrot kínálnak, amivel szintén az emésztési gázok ellensúlyozására törekednek.

6. Legyen egy keretrendszer, amit hosszútávon fenn tudsz tartani! Igyekezz mindig azonos időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni, aludni. A csapongó, minduntalan mozgó vata energiákat a megszokott rend tudja leginkább csillapítani.

7. Ehetsz napi 3x vagy 4x is, ha könnyen emészthető fogásokat választasz, de a csipegetést próbáld elhagyni. Egy már megkezdett emésztési folyamatot (2-5 óra) könnyen megzavarhatsz, ha akár egy falat csokival is, de megindítasz egy másik fázist 1-2 órával később. A multi-tasking nem csak a fejünknek nehéz.

8. Indítsd a napot egy nagy pohár, de akár egy liter meleg, citromos vízzel. Ez ellazítja a beleket, serkenti a gasztrointesztinális traktust és kipucolja az emésztőrendszer bármely eltömődését.

9. És egy kényeztető utolsó pont: esténként meleg szezámolajjal maszzírozd át a lábfejeket. Rosszul tesszük, ha csak a tünetre és annak helyére koncentrálunk. A probléma forrása, a vata energiák emelkedése a teljes testben és elmében jelen van, amire gyógyító hatással vannak a meleg olajos masszázsok. Annyi ideje pedig mindenkinek van, hogy a nap végén megköszönje a testének, hogy az szolgálja őt.