1. Panchakarma program

Minimum két hetes kezelési program, ami alatt megszabadulunk a szervezetben teret foglaló ámától, a túlzó dosha funkcióktól, és eredendő, egyéni felépítésünk egyensúlyához közelebb kerülünk.  Ez időszak alatt a testkezelések, megfelelő táplálkozás, gyógynövények és mozgás mellett pranayama légzőgyakorlatokat is segítségül hívunk. A cikkek menüpont alatt többet olvashatsz róla.

2.  Ahara és Vihara tanácsadás

Másfél-két órában felmérjük az egyénre jellemző, fogantatáskor megszületett alkati működéseket, valamint a jelenlegi panaszokat. Ezek alapján állítjuk össze az étrend- és gyógynövényterápiát, napi rutint és gyakorlandó jógaászanákat.

A konzultáció javasolt: emésztési zavarokban (crohn, reflux, gastritis, felszívódási zavarok), túlsúly vagy alultápláltság esetén, ill. mindazoknak, akik érteni szeretnék alapvető és sajátos szervezetbeli működéseiket, és tudatos, preventív eszközökkel tenni szeretnének azért, hogy minél tovább egészségben élhessenek.

Életmódváltás esetén várható hatások: emésztési minőség javulása, megfelelően táplált szövetek, pszichés egyensúly, ideális testsúly

3. Abhyangam testkezelés

A kezelendő személy és adott probléma szerint megválasztott, meleg, medikált olajjal végzett teljes testkezelés. Speciális nyomó és húzó mozdulataival nyugtatja az elmét, bejuttatja a gyógynövényekkel kezelt olaj hatóanyagait, stimulálja a vér-, és nyirokáramlást, és így méregteleníti a testet. Fontos része a a kezelés végén végzett gőzterápia, ami megnyitja a pórusokat, és mélyebb, sejtszintre juttatja a választott olajat. Tökéletes preventív eljárás, késlelteti az öregedési folyamtokat, fiatalítja az egyént. Alapja más komplex tisztító programoknak is, mint pl a Panchakarma.

A kezelés javasolt: fizikai-, vagy mentális fáradtság, gyakori fejfájás, állandósult stressz, alvásproblémák, izületi-, és mozgásszervi problémák, száraz, feszes kötőszöveti állomány, várandóság, ill. bármilyen hosszasan megterhelt állapot után, Vata és Vata-Pitta túlsúly esetén.

Kontraindikált: Kapha túlsúly, ödéma, izületi duzzanatok esetén.

Hatásai: támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait, nyugtatja az idegeket, olajozza a izületeket, csillapítja az izomfájdalmakat, segíti az alvást, késlelteti az öregedési folyamatokat, serkenti a vér-, és nyirokkeringést, feszesíti az izmokat, várandósság és elhúzódó terhelt állapotok után regeneráló hatású.

4. Udwarthanam testkezelés

Teljes testen végzett erőteljes, nyirok-, és vérkeringést fejlesztő testmasszázs, amit különböző gyógynövényporokkal (pl. triphala) végeznek.

A kezelés javasolt: elhízás, nyirokrendszeri-, és vérkeringési pangások, ödéma, vérzsír összetételi problémák, diabétesz, narancsbőr, kapha túlsúly esetén.

Kontraindikált: krónikus Vata túlsúly, fizikailag gyenge, 10 évnél fiatalabb vagy 70 évnél idősebb, illetve állapotos egyéneknél.

Hatásai: javítja a lankadt vér-, és nyirokrendszeri folyamatokat, serkenti az anyagcsere folyamatokat, felszabadítja a test energiatartalékait, csökkenti a cellulitiszt és zsírsejteket, tonizálja az izmokat, tisztítja a bőr pórusait, csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja az izületek mozgékonyságát, fogyaszt

5. Pinda Swedana: Choorna-, Jambeera-, Shastika Shali testkezelések

Melegített, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógynövényekkel (bala, njavara, kamilla, citrom, stb.) töltött zsákocskákkal végzett kezelés, ami alatt puha ütögető mozdulatokkal izzasztjuk és fájdalommentesítjük, vagy éppen tápláljuk a problémás testrészt.

A kezelés javasolt: osteoarthritis, rheumatoid arthritis, izom-, izületi-, és csontfájdalmak, gyenge vagy alulfejlett izom-, és vázrendszer esetén.

Kontraindikált: akut gyulladások, állapotosság, láz, bőrfertőzések, égési sérülések esetén.

Hatásai: erősíti és táplálja a mozgásszervrendszeri szöveteket, növeli az izom és izület tápanyagellátását, csillapítja a fájdalmat és a gyulladást

6. Vasthi-k: Kati, Uro, Janu testkezelések

A lumbális, mellkasi vagy térdizületi tájékon felépített tésztagyűrűben melegített medikált olajjal (pl. dhanwantharam) végzett kezelés.

A kezelés javasolt: deréktáji-, mellkasi-, ill. térd fájdalmak, porckorong kitüremkedés, osteoporosis, sciatica, splondylosis esetén.

Kontraindikált: nyílt sebek, láz, megfázás, rheumatoid arthritis

A kezelés hatásai: az adott terület jobb vér-, és tápanyagellátása, célzott fájdalomcsökkenés, területi izom-, és idegerősítés

7. Navana Nasya testkezelés

A fej, nyak, váll és mellkas problémáinak kezelése, orron keresztül bejuttatott medikált olajok (anu thailam) segítségével, amit fej- és arcüregi masszázs, inhalálás, és fülgyertya használat előz meg.

A kezelés javasolt: légzőrendszeri betegségek, arcüregi gyulladások, rhinitis, depresszió, beszédzavarok, memória problémák, fül-, orr-, szem bántalmak, hajhullás, korai őszülés, nem kívánt horkolás esetén.

Kontraindikált: várandosságban, menstruáció alatt, esős időben, esti órákban, láz, köhögés, vérző orr esetén.

A kezelés hatásai: stimulálja az érzékszerveket, tisztítja a fejüregeket és légzőrendszert, erősíti a látást, hallást, nyakat, vállat, mellkast, elősegíti a hajnövekedést és rendszeres alkalmazása visszafordítja a korai őszülést.

8. Sirodhara

A fej, homlok és halánték hidegen sajtolt, nyugtató gyógyolajokkal való folyamatos csurgatása.

A kezelés javasolt: vata-pitta típusú fejfájás, migrénes fejfájás, tartós stressz, önbizalomhiány, dekoncentráció, alvásproblémák, kimerültség, hajhullás és korpásodás esetén.

Kontraindikált: láz, megfázás, akut szemproblémák, kapha egyensúlytalanság esetén.

A kezelés hatásai: nyugodt elme, javuló, mélyalvási tendencia, stresszbírás, összpontosítás

9. Ksheeradhara

A homlok és halánték gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel kezelt tejjel való folyamatos csurgatása.

A kezelés javasolt:  szorongás, dührohamok, menopauza, diabetikus neuropathia, migrénes fejfájás, psoriasis, vata-pitta, illetve pitta eredetű zavarok, pl. gyakori égető érzés a test bármely részében.

Kontraindikált: kapha egyensúlytalanság és sinusitis, állapotosság, láz, megfázás, arc-, és orrüreg gyulladás

A kezelés hatásai: gyulladáscsökkenés, fájdalomcsökkenés, "angolvérűség": nyugodt, nem túlfűtött, kiegyensúlyozott elme