Az Ayurvéda egy ősi tradicionális, teljes értékű orvostudomány, aminek eszközei között a testkezelések csak részei a gyógyulási folyamatnak. Terápiás módszerei, mint a természetes gyógyszerek alkalmazása, az egyéni táplálkozás és életmód kialakítása, valamint a külső testkúrák egymással kombinálva alkalmazandók.  A külső gyógyító eljárások külön-külön is alkalmazhatók, de régóta elhúzódó, krónikus esetekben leginkább egy-egy nagyobb méregtelenítő-, ill. felépítő program részei. A leghíresebb ilyen klinikai projekt a Panchakarma.

A Panchakarma preventív céllal vagy már meglévő egészségügyi probléma gyógyításának előkészítéseként alkalmazandó tisztító eljárás. A program alatt a speciális étkezés és a nyugodt környezet kialakítása alapvető fontosságú, hiszen nem csak testi-, de lelki- és mentális szintű, egyetemleges gyógyulásra törekszünk.

A minimum két hetes elköteleződés azzal kezdődik, hogy a testben bárhol elhelyezkedő ámát, azaz méreganyagokat cseppfolyósítjuk, azaz ragacsos minőségét oldjuk, így lehetővé tesszük azok nyirokrendszerbe és véráramba való visszakerülését. Ehhez legalább hét napon keresztül kívül-belül olajozzuk a szervezetet, belsőlegesen egyre nagyobb dózisú ghít, külsőlegesen az adott egyén és probléma szerint megválasztott gyógynövényolajjal különböző testkezeléseket, gőzterápiát  és gyógynövényeket alkalmazunk.

A fellazított, bélrendszerbe vezetett  áma aztán szintén az adott személy alkati felépítése szerint - megfelelő felügyelet mellett - különféle úton, orvosi hánytatással vagy beöntéssel, illetve purgálással távozik.

Az ezt követő hét alatt a megtisztult szervezet újraépítésével, erősítésével foglalkozunk, amihez újra természetes gyógyszereket, roboráló testkezeléseket, légző-, és testgyakorlatokat használunk. Kiemelten foglalkozunk az elme megerősítésével is, amihez relaxáló és meditációs technikákat alkalmazunk.

Egy jól felépített panchakarma időszak után a kezelt személy könnyűnek és erősnek érzi magát, megfelelő emésztő tűzzel (agni) és saját prakritije szerinti egyensúllyal rendelkezik. Ennek megtartása egy személyre szabott táplálkozás és életmód mellett, az ayurvédában hangsúlyos, változó természethez való alkalmazkodás által hosszútávon sikeres lehet.

Panchakarma terápián Budapesten egész évben részt vehetsz, de évente kétszer, tavasszal és ősszel egy 6 napos előkésztő programot is szervezünk Hegykőn, ahol elvonulva a megszokott rohanástól, jógával, ayurvédikus konyhával és művészetterápiákkal várunk tisztulni.