Nyár az Ayurvédában

Bár már javában tart a hőség, még nem késő, hogy táplálkozásunkban is alkalmazkodjunk hozzá, azaz ellensúlyozva a környezeti felmelegedést elsősorban hűtő hatású táplálékokat fogyasszunk. Az ayurvéda kifejezetten fontosnak tartja a személyre szabott diéta kialakítását, ami nem csak saját prakritinkat, de az évszakok és klíma változását is figyelembe veszi.Jelen cikkben »

Az egészséges (is) relatív

Avagy: Az alma, a goji berry, a futás és a szauna mindenkinek hasznára válnak? Mielőtt ezt megválaszolnánk, vegyük alapgondolatnak az egészség fogalmát. A WHO definíciója szerint: "Az egészség a teljes testi, mentális és szociális jól-lét állapota, és nem csupán betegség- vagy fogyatékosság-nélküliség.” Az élettani és lelki egyensúly, azaz mondjuk, az »

Panchakarma

Az Ayurvéda egy ősi tradicionális, teljes értékű orvostudomány, aminek eszközei között a testkezelések csak részei a gyógyulási folyamatnak. Terápiás módszerei, mint a természetes gyógyszerek alkalmazása, az egyéni táplálkozás és életmód kialakítása, valamint a külső testkúrák egymással kombinálva alkalmazandók.  A külső gyógyító eljárások külön-külön is alkalmazhatók, de régóta elhúzódó, krónikus esetekben »

Tél az Ayurvédában

Függetlenül attól, hogy téged milyen dosha(k) ural(nak), télen rád is egyetemesen erősebb hatást gyakorol a Kapha föld és víz energiáinak jelenléte. Az idő hideggé, nyirkossá, felhőssé, nehézzé válik és bennünk is megemeli ezeket a minőségeket. Befelé fordulóvá, energiavesztetté, fázóssá válhatunk, túlnyákosodhatnak mellkas és fejüregeink. Egyfajta fizikai és mentális »

A puffadásról

Az egyik legáltalánosabb panasz a hozzámérkezőknél, hogy puffadnak, evés után hasi diszkomfort érzés uralja a napjaikat. A kezelések és beöntések mellett szerencsére az Ayurvédában több egyszerű házi patika használat segíti az emésztési rendellenességek felszámolását. Ebben az olvasmányban leírt lehetőségek leginkább a Vata túlzó jelenlétét kompenzálják, hiszen a "túl-levegősödött" test (és »

Ősz az Ayurvédában

A nyár felhalmozott hője az őszi hónapokra kiszáradást eredményez a körülöttünk lévő világban. A szél gyakran fúj, ami csak tovább növeli a szikkadást. A föld lehűl. A levelek kiszáradnak és lehullanak a fákról. Az érdesség, a könnyűség érzése, a szárazság, a mobilitás és a hűvösség áthatol a légkörben, és így »