Avagy: Az alma, a goji berry, a futás és a szauna mindenkinek hasznára válnak?

Mielőtt ezt megválaszolnánk, vegyük alapgondolatnak az egészség fogalmát. A WHO definíciója szerint: "Az egészség a teljes testi, mentális és szociális jól-lét állapota, és nem csupán betegség- vagy fogyatékosság-nélküliség.”

Az élettani és lelki egyensúly, azaz mondjuk, az én egyszerűbb egészség definícióm egy olyan egyensúly, ami, ahogy én látom sajátságos, személyes, kódolt. Az ayurvédában ezt prakriti néven, az akadémikus elgondolásban - talán legközelebb hozzá - a genetika nevén szokás emlegetni. Tehát hasonlóan, de kicsit mégis máshogy vagyunk összerakva. Más dolgok hasznosak számunkra, kicsit máshogy használjuk őket, kicsit máshogy reagálunk dolgokra, kicsit más a tápanyagigényünk, más éghajlat kedvez nekünk és sorolhatnám.

Így aztán az ayurvédában és egyes természetgyógyászatokban igyekeznek személyre szóló terápiát alkalmazni. Nem egy adott betegség alapján használnak a protkoll által előírt egyen-gyógyszereket, hanem hatványosan figyelembe veszik azt is, hogy ki az egyensúlytvesztett. Elsőre legalábbis meghatározzák, hogy a páciens milyen született alkati sajátoságokkal bír, eredendően milyen élettani funkciói erősebbek és gyengébbek, milyenek a gondolatai, stb. Egyebek mellett azt is fontosnak tartják kivizsgálni, hogy optimális-e az emésztőrendszer működése, hiszen megfelelő lebontás és felszívódás nélkül a terápia alatt bevitt -természetes- gyógyszerek sem hasznosulhatnak.

Mindezekért az, hogy tudjuk milyen prakritivel (bővebb értelemben vett természetünk) születtünk, elengedhetetlen az egészséghez (vissza)vezető úton. Ha nem ennek megfelelően élünk, lassan, de biztosan elveszítjük azt az egyensúlyt, ami mindent gondosan igazgat bennünk. A hosszútávó egyensúlytalansági helyzet aztán betegséggé válik.

Ha azonban típusunkat, alkatunkat, gondolkozásmódunkat ismerjük, máris könnyebben eligazodunk az “top 10 egészséges dolog” jellegű cikkek rengetegében. Amikor megértjük, hogy mi magunk milyen működési sajátosságokkal bírunk, milyen környezeti hatások alatt élünk, ill. átlátjuk, hogy bizonyos ételek és "gyógyszerek" más-más energetikával rendelkeznek (pl. hűtik vagy melegítik a szervezetet, levegősítik vagy olajozzák a testet, elősegítik a szállítási vagy épp a raktározási folyamatokat, serkentik a szimpatikus vagy ellenkezőleg paraszimpatikus idegrendszeri funkciókat), akkor saját egészségi állapotunk alapján tudunk dönteni arról, hogy a fahéjjal főtt édes alma, a száraz aszalt goji vagy a fanyar fekete berkenye lekvár mézzel lesz számunkra a legegészségesebb választás.

A személyreszabott étrend mellett azonban az étkezés módja is ugyanolyan fontos! Ez már azonban egy másik cikk témája.