A snehapana és a snehana vagy a belső és külső olajozás egyedülálló módszer a gyógyszerek adminisztrálására, és az ayurvédikus orvoslásban a leggyakoribb. Ezek az eljárások a svedanával (gőzterápia) együtt a Panchakarma terápiák előkészítő fázisai is. Oldószerként viselkednek a már elraktározott toxinok megmozgatásában, és a gőz segítségével az emésztőrendszerbe juttatják őket elimináció céljából. Snehana és svedana nélkül tilos bármilyen eliminációs eljárást végrehajtani!  

Az Ayurvéda nagy jelentőséget tulajdonít a zsíroknak mind ételként, mind gyógyszerként. A zsír a vata (szezámolaj) és a pitta (mint ghee) legfontosabb gyógyszere, de a csontvelő és az állati zsírok is felhasználhatók terápiás célokra. Megfelelő gyógynövényekkel együtt főzve uralkodó kapha körülmények között is használhatók.  

A zsírok elengedhetetlenek a testünk létezéséhez. Erőt és stabilitást adnak a test szöveteinek. Valójában a hét szövetből kettő, a meda és a majja közvetlenül zsír alapú. Sok vitamin zsírban oldódik, a biokémiai reakciók közül sok a testünkben zsírok segítségével történik.  Az idegrendszer funkciói elsősorban a zsírokon alapulnak. A legújabb kutatások azt találták, hogy az idegrendszerre ható gyógynövénykivonatok csak akkor befolyásolhatják az agyat, ha zsírközegben adják őket. A zsírok egyes készítmények gyógyhatásait továbbítják a szívizomba is.  Tehát a zsír kiváló hordozója a nyugtatószereknek, amelyek egyébként nem férhetnének hozzá a test egyes szöveteihez!  

Ne feledjük azonban, hogy a rendszeres, nagy adagban felvett zsírfogyasztást nem szabad megfelelő felügyelet nélkül, illetve a kivezető szakasz nélkül elkövetni. A Snehana ellenjavallt nagyon gyenge emésztés, bulimia, elhízás, magas ama, torokbetegségek, összetett méreg, ascites esetén, valamint közvetlenül a purgálás vagy beöntés után is!