A nyár felhalmozott hője az őszi hónapokra kiszáradást eredményez a körülöttünk lévő világban. A szél gyakran fúj, ami csak tovább növeli a szikkadást. A föld lehűl. A levelek kiszáradnak és lehullanak a fákról. Az érdesség, a könnyűség érzése, a szárazság, a mobilitás és a hűvösség áthatol a légkörben, és így bennünk is. Mindezek a tulajdonságok a vata doshát fokozzák. És mivel a vata az az erő, amely mozgatja a többi doshát is, ha ennek egyensúlya felborul, a többi doshának is nagyobb az esélye a kilengésekre.

Gyors ütemű társadalmunkban sokan közülünk gyakran tapasztaljuk a vata egyensúlyhiány tüneteit, mint például a száraz bőr, a székrekedés, az álmatlanság, a fül csengése, a csontritkulás és az elme állandó zakatolása. Az ősz idején ezek a tünetek még nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. Ennek megakadályozása érdekében a legjobb ismét a természet törvényeit figyelnünk. Annak érdekében, hogy a szárazság egyensúlyba kerüljön, nedvességet alkalmazunk. A túlzó mobilitás mérséklése érdekében lassítani kell. A hűvösség egyensúlyozásához melegségre van szükség. Számos szempontból az ayurveda olyan egyszerű, mint ezek az egyszerű megfeleltetések. És mégis, a hatás mély és megalapozó.

Tehát - a legegyszerűbb értelemben-, hogy kiegyensúlyozott maradj ebben a szép szezonban, a következő dolgokra figyelj jobban:

Maradj nedves, azaz egyrészt igyál sok meleg, fűszeres folyadékot, másrészt a testalkatodnak megfelelő szezám-, kókusz-, vagy mustárolajjal rendszeresen (szintén alkat szerinti rendszerességgel) olajozd magad!

Növeld a megfelelő olajok és ghí használatát a főzésben is, és szorítsd vissza a nyers és hideg ételek bevitelét!

Alakíts ki egy rendszert az alvás-, étkezés időszakaihoz! A mindig azonos időben folytatott tevékenységek nyugtatják az elmédet.

Tartsd magad melegben, öltözz jól fel, és védd a füleket, fejet, nyakat a             megfázástól!

Alkalmazz nasya olajat a orrjáratok tisztántartására!

Végezz lassú, ülő-, álló, földöz közeli ászanákat!

Na de ássunk egy kicsit mélyebbre! Amikor azt mondom, válassz meleg, nedves, ételeket a hideg, könnyű, szárazság mérséklése érdekében, akkor ilyesmikre gondolok:

Ideális reggeli lehet például a fahéjjal, szerecsendióval, kardamommal vagy szegfűszeggel főtt zabpehely vagy sült alma. Ebédre párolt zöldségek, rizs és ghí (tisztított vaj), vacsorára egy tál bőséges, meleg leves ideális. Most van ideje a gyökérzöldségeknek, amik a föld energiáival táplálnak, mint az édesburgonya, répa, sütőtök, zeller, stb. A baszmati rizs, a barna rizs, a quinoa és a teljeskiörlésű búzafélék ghível való párolása, akár olajos magkrémekkel való kiegészítése (pl.:tahini) szintén segít a könnyű vata minőségek ellensúlyozásában. Javasolt snackek közé tartozhat a datolya, a friss gyümölcsök, vagy termelői meleg tej mandulával. Lefekvés előtt egy csésze, csipetnyi szerecsencióval és mézzel ízesített meleg tej elkortyolása hozzájárulhat a jobb alváshoz. Ha a tej nem opció, szintén ideális egy fahéj, gyömbér, kardamom és édesgyökér főzet, vagy -a magyar gyógynövények szerelmeseinek- a citromfű, levendula, körömvirág herbatea. A kávé és egyéb koffeinmentes italok elvonják a vizet, szárítanak és túlzottan stimulálók, ezért ilyenkor érdemes kerülni őket. Ugyanígy ilyenkor rossz hatással vannak ránk a levegős ételek, mint a pattogatott kukorica, a rozs, hajdina, száraz műzlifélék vagy a nyers zöldségfélék, saláták. Ezek az összetevők a tél beálltáig kevésbé javasolhatók.

A mozgékony vata energiákat tartsd keretek között azzal, hogy nagyjából azonos időkben étkezel, alszol, ébredsz. Ha nincs meg a rutin, a vata egyensúlytalanság zavarában az ember nyugtalanná, erőtlenné és dekoncentrálttá válik. A legjobb napfelkelte előtt ébreni és este tíz óráig ágyba kerülni, korán reggelizni, délben ebédelni és legkésőbb este hétkor vacsorázni, hogy még emészteni is legyen idő. A harmóniát tehát úgy érjük el, hogy igyekszünk úgy tenni, mint a természet körülöttünk.

A vata számára a legjobb az a jógagyakorlás, ami nyomás alá helyezi a medencét, és ezzel megnyújtja az alsó háti szakaszt. Az ászanákat lassan érdemes gyakorolni, figyelemmel a fókuszra és a részletekre. Válassz olyan pózokat is, amelyek hangsúlyozzák a földhöz való kapcsolódást.

Az ayurvédikus szakemberek több ezer éve használják az olajokat, hogy a testet nedvesen tartsák, táplálják. Gondolj a friss, új tavaszi megjelenésű levelekre - nedvesek, rugalmasak. Az idő múlásával kiszáradnak, elveszítik friss hajlékonyságukat, és végül törékennyé válnak, és lehullnak a fákról. Sok szempontból a nedvesség elvesztése meghatározza és aktiválja az öregedési folyamatokat. Az ayurveda ezért a száradás és nyugtalan idegrendszer ellen megfelelő olajokkal küzd. Az olajok feltöltik, táplálják, nedvesítik, gyógyítják a testet, és nem csak enni lehet őket.  Jó minőségű, hidegen sajtolt, melegített olajok alkalmazása a bőrön kiváló eredményekkel jár, hiszen ezek vitamin és ásványi anyagai a  kapilláris rendszeren keresztül bejutnak a belső szövetekbe is, rugalamasan tartván azokat. Dörzsölheted ezeket az olajokat vagy ghít az orrjáratokba is, hogy megnyugtasd ezek membránjait, fokozd a légzést és megelőzd az ilyenkor feltörekvő fertőzéseket. Az ínyek szezámolajjal való masszázsa táplálja az itteni szöveteket és segíti megelőzni a visszahúzódó íny esetét. A megfelelő olajkiválasztás az alkaton és a vikritin (aktuális egyensúlytalanság) múlik. (Elvégezheted az oldalon megtalálható dosha tesztet).  

Ez az ideális szezon a nyugtató ayurvédikus kezelésekre is, mint például az abhyanga (melegolaj-masszázs), a shirodhara (a homlok és halánték olajcsurgatása), a svedana (gőzkezelés) megtapasztalására. A tisztító és fiatalító terápiák (panchakarma) szintén nagyon hasznosak ebben az időben, hogy csökkentsük a megbetegedés valószínűségét a téli időszakban. Örömmel kínálom ezeket a gyönyörű terápiákat nappali kezelésekként a Kuny Domokos utcai rendelőnkben is.

A legfontosabb azonban az, hogy ellensúlyozva a szezonális változásokat, Te most ne rohangálj, nyugodj meg, minden pillanatban légy tudatos, fókuszált, lassan és elgondolkodva tégy minden mozdulatot, lélegezz mélyen és nyugodtan, és hagyd, hogy ebben a gyönyörű színkavalkádban békét találjon az elméd.